El jo i el lliure albir són il.lusions.
LA IL.LUSIÓ DEL JO I LA IL.LUSIÓ DE LA LLIURE VOLUNTAT (O LLIURE ALBIR). EXPLICAT PER ANNAKA HARRIS.
TRADUCCIÓ DEL VÍDEO DE ANNAKA HARRIS AL CATALÀ AMB CHAT GPT. DESPRÉS DE LA TRADUCCIÓ LA TRANSCRIPCIÓ EN ANGLÈS.
CATALÀ
La gent sovint pensa que les il·lusions han evolucionat per la seva utilitat, però la veritat és que la majoria de les il·lusions que experimentem són en realitat errors. Un exemple d’això és la il·lusió del jo i la il·lusió del lliure albir. De fet, aquestes dues il·lusions són dues cares de la mateixa moneda. Es tracta d’aquesta experiència que tots tenim de ser una entitat sòlida, una entitat immutable que es mou a través del temps i que, d’alguna manera, habita dins el meu cos. És el meu cos, és el meu cervell, i per tant, d’alguna manera, està separat del món físic. I aquesta il·lusió ens confon sobre el nostre lloc en la natura i sobre l’estat de la realitat en molts nivells diferents. La veritat és que hi ha una manera positiva de veure-ho. Així que crec que, en gran part, el lliure albir és una il·lusió.
Però quan parlo del lliure albir, m'agrada distingir entre la voluntat conscient i el lliure albir. Així que utilitzo el terme lliure albir per parlar dels processos de presa de decisions a la natura, els quals, evidentment, existeixen. Si mires alguna cosa com la tendril·la d'un pèsol, quan detecta que està a prop d'una branca que pot envoltar, comença a créixer més ràpidament en aquella direcció, i després canvia el creixement perquè s'enrotlli al voltant de la branca. La majoria de nosaltres no consideraria això un procés de presa de decisions lliure. És un procés de causa i efecte que ocorre a la natura. I a mesura que augmenta la complexitat, des del nivell dels cervells fins als cervells humans, el nombre de factors que intervenen és tan ampli que seria impossible per a nosaltres seguir-los tots. Però és un procés, i és un procés pel qual el cervell interactua amb el món exterior i mesura els diferents resultats dels futurs possibles, per acabar prenent una decisió.
Això és una cosa que crec que podem anomenar lliure albir i que és el que molta gent vol dir amb lliure albir. El problema de tenir "lliure" al títol és que no és lliure de la manera en què creiem que ho és. I aquí és on entra la il·lusió. Començo amb aquesta il·lusió del jo, de ser aquesta entitat sòlida i concreta que viu en algun lloc dins del cap. I encara que sabem que no és així, sembla com si fos separada del món físic i separada de les relacions causa-efecte que sabem que existeixen i que podrien, d'alguna manera, fer una decisió lliure o intervenir lliurement en el món físic fora de les relacions de causa i efecte. I com que tot el que experimentem, tot el que sabem, té lloc dins d'aquesta experiència del jo conscient, sovint equivoquem aquesta sensació del jo amb la consciència. I això, crec, és clarament una il·lusió. I ho anomeno voluntat conscient perquè és aquesta sensació que la meva experiència conscient és aquest jo i és la cosa que té aquesta llibertat. I així és com la il·lusió del jo i la il·lusió del lliure albir estan relacionades.
Es va fer un estudi molt interessant el 2013 en què van posar els participants en una màquina d'IRMf i els van mostrar una pantalla amb dos números. I els van donar l'opció d'afegir o restar aquests dos números. I van escanejar l'activitat dels cervells d'aquests participants mentre feien aquest càlcul. I el resultat d'aquest estudi va ser que els experimentadors podien saber fins a quatre segons abans no només quan aquesta persona anava a prendre la decisió, sinó també si havia decidit sumar o restar. I així, tens la sensació visceral que no hi ha cap jo o lliure albir prenent decisions darrere de les escenes. Però que, en termes de la teva experiència conscient, realment neix una decisió. Així que quan parlo de la il·lusió del jo, sovint és molt difícil per a les persones entendre què podria significar això. I per això, primer m'agrada deixar molt clar què no vull dir quan parlo de la il·lusió del jo. Així que el que no és una il·lusió és el fet que som organismes i sistemes a la natura i que tenim certes tendències i que estem organitzats d'una manera determinada. I així podem parlar de nosaltres mateixos de la mateixa manera que podem parlar d'un gat com un altre organisme a la natura o fins i tot d'una ona de l'oceà.
Però tot i que podem etiquetar-ho com una ona i podem dir-ne ona i parlar dels tipus de coses que fan les ones, tots entenem que una ona no és una cosa estàtica. A la natura, és un procés, i els nostres cervells són molt similars. Són processos a la natura que estan en constant canvi, en constant evolució, amb els quals estem en comunicació constant amb el món exterior, i que les fronteres entre nosaltres i el món, i entre nosaltres i els altres, no són tan sòlides i fermes com ens semblen o com ens senten, especialment quan ens sentim com un jo estàtic. Així que la neurociència encara està en els seus primers passos, però comencem a aprendre més i més sobre com es crea aquesta il·lusió del jo. Part d’això té a veure amb quelcom anomenat ceguesa al canvi, que coneixem en la visió. Tenim un punt cec al nostre camp visual del qual no som conscients, que no detectem, i els neurocientífics ara comencen a entendre que existeix una ceguesa al canvi pel que fa a la nostra experiència al llarg del temps, de manera que no notem com de diferent és cada una de les nostres experiències en cada moment de les altres, cosa que contribueix a aquesta il·lusió de ser una entitat sòlida que es mou a través del temps sense canviar. També sabem que la memòria juga un paper en la creació d’aquesta experiència del jo.
Hi ha una manera de veure-ho en què tots els records als quals tenim accés al llarg del temps estaven sent viscuts pel mateix subjecte. I et pots imaginar que si els teus records no estiguessin connectats i la teva experiència fos només del moment present, hi hauria molt menys sentit d’un jo que es desplaça a través del temps. També estem aprenent una mica més sobre el que els neurocientífics anomenen la xarxa del mode per defecte. Sabem que quan la xarxa del mode per defecte està activa, som molt conscients d'aquesta il·lusió del jo. I tendeix a disminuir quan estem experimentant el que les persones anomenen un estat de flux. Així que quan estem molt immersos en la nostra feina, si estem molt immersos en un esport, quan les persones estan sota l'influència d'algunes substàncies psicoactives, o amb diverses tècniques de meditació que disminueixen la xarxa del mode per defecte, no estem tan conscients de la distinció entre el jo i l’altre o el jo i el món, cosa que en realitat està més a prop de la realitat subjacent. Moltes persones consideren que aquesta comprensió és bastant inquietant, cosa que és comprensible. I crec que una manera d'afrontar-ho són els nivells d'utilitat. La gran majoria del temps, no és útil ni beneficiosa adonar-se que hi ha una il·lusió de certa manera. Un exemple que m'agrada donar és que més o menys caminem amb la il·lusió que la terra és plana, i actuem com si la terra fos plana. I aquesta és la millor manera de portar les nostres vides quotidianes.
Si ens recordéssim constantment que la Terra és una esfera i haguéssim de tenir-ho en compte i sentir-ho així a tot arreu on anéssim, seria només una distracció molestosa i s’interposaria en tot tipus d’activitats, no seria útil. I el mateix passa amb la il·lusió del jo i la il·lusió del lliure albir. Hi ha llocs on és útil. És útil, òbviament, per a les ciències i per a les neurociències, però també pot ser útil psicològicament en certes circumstàncies. I de nou, això no és alguna cosa que vulguis recordar-te en cada moment, però hi ha moments en què adonar-se que hi ha una experiència de voluntat conscient pot ser alliberador. Sovint les persones es queden atrapat en sentir-se responsables del seu estat psicològic, i hi ha una manera en què simplement estar amb les emocions incòmodes que estàs experimentant, ja sigui tristesa, frustració o ira, estar amb elles en comptes de creure que les estàs controlant pot ser extremadament beneficiós per al benestar psicològic. També hi ha maneres en què podem aplicar això a les nostres relacions amb altres persones.
De vegades parlo del fet que mai et posaries enutjat amb un tornado, i això no vol dir que la ira no tingui un lloc a la societat i la cultura, però hi ha moments en què la ira ens pot superar i començar a regir les nostres vides d’una manera que és increïblement inútil i poc saludable. I quan entenem que els nostres cervells són essencialment processos que es desenvolupen a la natura, i que no hi ha un jo sòlid en cada persona que sigui de alguna manera malèvol o digne de culpa, també pot ser alliberador adonar-se’n en certes circumstàncies.
ENGLISH.
THE ILLUSION OF SELF AND THE ILLUSION OF FREE WILL.
People often think that illusions are evolved for their usefulness, but the truth is that most illusions that we experience are actually glitches. One example of this is the illusion of self and the illusion of free will. And the illusion of free will and self are really two sides of the same coin. It's this experience we all have of being a solid entity, an unchanging entity that moves through time, that is somehow living somewhere inside my body. It's my body, it's my brain, and therefore somehow separate from the physical world. And this illusion confuses us about our place in nature and the state of reality on many different levels. The truth is that there really is this positive way to view it. So I think that free will, for the most part, is an illusion.
But when I talk about free will, I like to distinguish between conscious will and free will. So I use the term free will to talk about decision-making processes in nature, which there clearly are. If you look at something like a pea tendril, when it senses that it's close to a branch that it can wrap itself around, it starts growing more quickly in that direction, and then it changes the growth so that it wraps itself around a branch. Most of us wouldn't consider that to be a free decision-making process. It's a cause-and-effect process that occurs in nature. And as you move up in complexity to the level of brains and then human brains, the number of factors that come into play are so expansive that it would be impossible for us to track them all. But it is a process, and it's a process by which the brain is interacting with the exterior world and measuring the different outcomes of the different possible futures, and then ultimately making a decision.
This is something that I think we can refer to as free will and that what many people mean by free will. The problem with having free in the title is that it's not free in the way we feel it is. And this is where the illusion comes in. I begin with this illusion of self, of being this solid concrete entity that lives somewhere in the head. And even though we know better, feels as though it's separate from the physical world and separate from the cause effect relationships that we know to be in place that could somehow freely make a decision or freely intervene in the physical world outside of the relationships of cause and effect. And because everything we experience, everything we know takes place within this self-experience of consciousness, we often equate this feeling of self with consciousness. And that I think is clearly an illusion. And I call that conscious will because it is this feeling that my conscious experience is this self and is the thing that has this freedom. And this is how the illusion of self and the illusion of free will are related.
There was a very interesting study done in 2013 in which they put participants in an fMRI machine and showed them a screen and presented two numbers on that screen. And they gave them the option of either adding or subtracting these two numbers. And they were scanning the activity of these participants' brains while they were doing this calculation. And the result of this study was that the experimenters could tell up to four seconds not only when this person was going to make the decision, but whether they decided to add or subtract. And so you get the sense viscerally that there's no self or free will making decisions behind the scenes. But that in terms of your conscious experience, a decision really arises. So when I talk about the illusion of self, this is often very hard for people to grasp what that could even mean. And so I first like to just be very clear about what I'm not talking about when I talk about the illusion of self. So what is not an illusion is the fact that we are organisms and systems in nature and that we have certain tendencies and that we're organized in a certain way. And so we can talk about ourselves in the same way that we can talk about a cat as another organism in nature or even an ocean wave.
But even though we can label it a wave and we can call it a wave and talk about the types of things waves do, we all understand that a wave is not a static thing. In nature, it's a process, and our brains are very much the same thing. They are processes in nature that are ever-changing, ever-evolving, that we are in constant communication with the external world, and that the boundaries between ourselves and the world and ourselves and each other are not as solid and firm as they appear to us or that they feel to us to be, especially when we feel like a static self. So the neuroscience is really still in its infancy, but we're starting to learn more and more about how this illusion of self gets created. Part of it has to do with something called change blindness, which we know about in vision. We have a blind spot in our visual fields that we are not conscious of, that we don't detect, and neuroscientists are just now starting to understand that there is a change blindness with respect to our experience over time so that we don't notice how different each of our experiences in every moment are from every other, which adds to this illusion of being a solid entity that moves through time unchanged. And we also know that memory plays a role in creating this experience of self as well.
There's a sense in which all of the memories that we have access to over time were being experienced by the same subject. And you can imagine if your memories weren't strung together and your experience was just of each present moment, there'd be much less of a sense of a self moving through time. We're also learning a little bit more about what neuroscientists refer to as the default mode network. So we know that when the default mode network is active, we are highly aware of this illusion of self. And it tends to quiet down when we're experiencing what people talk about as a flow state. So when we're very immersed in our work, if we're very immersed in a sport, when people are under the influence of some psychedelic substances, or various meditation techniques that quiet down the default mode network, we're not so aware of self versus other or self versus world, which is actually closer to the underlying reality. So many people find this realization to be quite disconcerting, which is understandable. And I think one way to address that is levels of usefulness. The vast majority of the time, it is not useful or helpful to realize that there's an illusion of sorts taking place. One example I like to give is that we more or less walk around with the illusion that the earth is flat, and we act as though the earth is flat. And that's the best way to go about our everyday lives.
If we constantly reminded ourselves that the Earth is a sphere and had to keep that in mind and had to feel that way everywhere we went, it would just be an annoying distraction and would get in the way of all kinds of activities and would not be helpful. And the same is true of the illusion of self and the illusion of free will. There are places where it's useful. It's useful, obviously, for the sciences and for neuroscience, but it actually can also be useful psychologically in certain circumstances. And again, this isn't something you want to remind yourself of in every moment, but there are moments where realizing that there's an experience of conscious will taking place can be quite liberating. Often people get stuck in feeling responsible for their psychological state, and there's a way in which simply being with whatever uncomfortable emotions you're experiencing, whether sadness or frustration or anger, being with them rather than believing that you're controlling them can be extremely beneficial for psychological well-being. There are also ways that we can apply this in our relationships with other people.
I sometimes talk about the fact that you would never get angry at a tornado, and that doesn't mean anger doesn't have a place in society and culture, but there are times when anger can overcome us and start to rule our lives in a way that is incredibly unhelpful and unhealthy. And when we understand that our brains are essentially processes playing out in nature, and there isn't a solid self to every person that is somehow evil or worthy of blame, can also be liberating to notice in certain circumstances.
https://youtu.be/_Ig9MOv54cg?si=wmP9DZFyC_UgTz0u
.......
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada